Při nákupu nad 1400Kč doprava zdarma ❤

Právem přezdívaný vitamin krásy: Aneb jaký je význam biotinu pro organismus?

Už jste někdy slyšeli o takzvaném vitaminu krásy? Řeč je o biotinu, vitaminu, který nejen v péči o váš vzhled nemá konkurenci. Jedná se o životně důležitý vitamin, který je například zodpovědný za správnou funkci centrální nervové soustavy a kvalitu vlasů, pokožky či nehtů.

Biotin: Právem přezdívaný vitamin krásy 

Biotin (neboli vitamin B7) je ve vodě rozpustný vitamin, který je součástí skupiny vitaminů B. Narazit na něj můžete také pod označením vitamin H. To pochází z německého výrazu Haut, který v překladu znamená kůže. A jak jste již možná z tohoto označení pochopili, jedná se o enzym důležitý především pro správné fungování našich kožních buněk. Biotin zasahuje do metabolismu cukrů, tuků i aminokyselin. Je důležitý pro vznik energie v lidském těle. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a normálnímu stavu sliznic, pokožky a vlasů.

Význam biotinu pro organismus

Proč by určitě neměl vitamin B7 v našem těle chybět? Jeho nedostatek sice není životu nebezpečný, prospěšný pro lidský organismus ale dokáže být hned v několika ohledech: 

  • přispívá k normálnímu stavu vlasů, nehtů, pokožky a sliznic
  • přispívá k normálnímu fungování energetického metabolismu
  • kladně působí na imunitní systém
  • přispívá k normální činnosti nervové soustavy a podporuje psychickou rovnováhu
  • přispívá k růstu a dělení buněk


Denní příjem biotinu v potravinách

K nejbohatším zdrojům, ve kterých biotin přirozeně přijímáme, patří zejména – žloutky, hovězí maso, sója, ořechy, obiloviny, mléko, kvasnice, játra a ledviny. Doporučená denní dávka biotinu je pak okolo 150 až 300 mikrogramů. 


Jak poznat nedostatek biotinu?

Nedostatek biotinu nepředstavuje žádný fatální problém a k velké absenci biotinu dochází v těle jen výjimečně, neboť se v nízkých koncentracích vyskytuje v rostlinných i živočišných zdrojích a určitou část biotinu syntetizují i naše střevní bakterie. Lidské tělo navíc umí s biotinem hospodařit a nedochází k jeho ztrátám stolicí. Při pestré a bohaté stravě se příznaky nedostatku biotinu objevují jen zřídka. Jestliže se objeví, projevují se především zhoršením kvality vlasů, pleti, pokožky a nehtů, mravenčením končetin či nenadálou bolestí svalů

 biotin


Jak biotin do těla doplňovat?

Jak už bylo uvedeno, pestrá a bohatá strava dokáže našemu tělu dodat dostatek potřebného biotinu. Pokud však potravinám, které jsou na vitamin B7 bohaté, příliš neholdujete nebo je například z důvodu nějaké alergie nemůžete běžně konzumovat, doplňujte svému tělu biotin pomocí vhodných doplňků stravy jako je LattaRose Beauty.

Zpět do obchodu