Při nákupu nad 1400Kč doprava zdarma ❤

Acerola jako přírodní zdroj vitamínu C

acerola-latta-rose

Acerola je plodem keře s názvem malpígie lysá. Jedná se o drobné ovoce podobné třešni, proto se jí taky někdy přezdívá třešeň barbadoská. Čím je acerola tak zajímavá? Obsahuje skutečně vysoké množství vitamínu C i dalších důležitých látek, a tak ji můžeme směle zařadit mezi superpotraviny. Pojďme se tedy na toto “zázračné” ovoce podívat blíže v našem článku.

Co je to acerola a odkud pochází?

Acerola lysá, jiným názvem také malpígie lysá nebo barbadoská třešeň, pochází, jak už její lidový název napovídá, právě z Barbadosu. Tento karibský ostrov je sice acerole domovem, pěstuje se však i v jiných oblastech s podobným podnebím. 

Malpígie lysá je bohatě větvený keř či malý strom. Větve jsou ochlupené, tvar listů se velmi podobá listům klasické třešně. Také květy a plody jsou nápadně podobné, květy mají růžovou barvu, plodem je červená peckovice. Ta je přibližně 3 centimetry velká, roste na dlouhé stopce, má lesklou slupku a šťavnatou dužinu.

Plody aceroly mají pro vysoký obsah vitamínu C kyselou chuť. Ta ale není nijak nepříjemná, a tak je lze konzumovat i čerstvé. U nás se s červou acerolou asi nesetkáme, jelikož velmi rychle podléhá zkáze a transport by plody pravděpodobně nepřežily bez úhony. Někdy se však acerola sklízí ještě nezralá, přičemž peckovičky se nechávají dozrát až po odtržení. Následně se ze sušené dužiny připravuje prášek, který se využívá v potravinářství i v doplňcích stravy, či dokonce v léčivých přípravcích. Při šetrném zpracování je maximální množství vitamínu C zachováno i po vysušení.

Obsah aktivních látek

Jak jsme si již uvedli, barbadoská třešeň obsahuje skutečně velké množství přírodní formy vitamínu C. Pro lepší představu - acerolový džus obsahuje až 15x více vitamínu C než stejné množství čerstvé pomerančové šťávy. Některé zdroje uvádějí, že obsah “céčka” v acerole je až 30x větší než v pomerančích; zde se ale bavíme o nezralých plodech.

Dále zde najdeme látky patřící do skupiny vitamínů B - konkrétně kyselinu listovou, riboflavin, thiamin a niacin. Z vitamínů můžeme zmínit ještě vitamín A a E.

Plody obsahují také poměrně dost mikroživin jako je selen, vápník, hořčík, draslík či zinek. Přínosné jsou také flavonoidy, najdeme zde konkrétně hesperidin a rutin.

Přínosy aceroly pro lidský organismus:

Vitamín C je v těle důležitý zejména pro správnou funkci imunitního systému, což je všeobecně známo. V organismu má ale řadu dalších úkolů, mezi které patří například ochrana buněk před oxidačním stresem, udržování psychické pohody, zdraví pokožky, kostí, šlach a kloubů, přispívá k normální funkci metabolismu, snižuje míru vyčerpání a zvyšuje schopnost vstřebávání železa i účinnost vitamínu E. 

Obsažené vitamíny ze skupiny B jsou důležité pro správný látkový metabolismus, zdravý kardiovaskulární systém, pro imunitní a nervový systém i zdravě vypadající pokožku, vlasy a nehty.

Vitamín E v kombinaci s vitamínem C fungují jako antioxidanty a chrání buňky před volnými radikály. Flavonoidy mají zase na starosti cévní stěny a cirkulaci krve.

Z výše uvedených informací tedy lze usoudit, že jsou plody aceroly skutečně velice zdravým ovocem, které má pro lidské zdraví mnoho přínosů. Konzumaci čerstvé aceroly si asi užijete jen v barbadoských sadech, ovšem benefity, které nabízí, můžeme využít i v našich zeměpisných šířkách. Pokud vás láká acerolu po přečtení článku vyzkoušet, můžete zvolit některý z doplňků stravy - skvělou volbou je například LattaRose Health doplněk stravy pro ženy!

LattaRose health + tablety- web 800px

Zpět do obchodu