Při nákupu nad 1400Kč doprava zdarma ❤

Jak docílit psychické pohody? Odpověď přináší Maca peruánská

 latta-rose-pohoda


V posledních letech se maca peruánská, kterou u nás známe také pod názvem peruánský ženšen latinsky lepidium meyenii, těší obrovské oblibě napříč celým světem. Její výjimečné vlastnosti jsou však známé už od nepaměti. Již před 6 000 lety ji starověcí Inkové používali k posílení psychické i fyzické odolnosti a k doplnění energie. To, že je maca peruánská – jedna z nejstarších bylin na světě, opravdu prospěšná pro naše tělo, potvrdila i řada moderních vědeckých studií.

Co je maca peruánská?

 

Jak už název maca peruánská napovídá, jedná se o bylinu pocházející z peruánských And, kde roste ve výšce 3 500 metrů nad mořem. Maca je poměrně malá bylinka, jež dorůstá výšky zhruba 15 cm a má podlouhlé listy a malé květy. Pro lidské zdraví je však její nejdůležitější částí kořen, který bychom mohli připodobnit k řepě. Právě v kořenu macy jsou totiž koncentrované výživné složky rostliny, o kterých si řekneme více v následujících odstavcích.

Maca se pyšní několika nej

Maca peruánská si zaslouží pozornost lidí po celém světě naprosto oprávněně. Jedná se totiž o jednu z nejvýživnějších rostlin na světě, což z ní dělá jednu z nežádanějších superpotravin. Kromě toho je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě v jedné z nejvyšších nadmořských výšek.

 

Jaké látky maca obsahuje?

 

Nyní už se pojďme podívat na to, jaké látky maca peruánská, respektive její kořen, obsahuje. Velmi významné je její vysoké množství aminokyselin, včetně esenciálních aminokyselin, jež si tělo nedokáže samo vytvořit. Obsahuje také cenný vitamín C, E, B1, B2 a B6 a stopové prvky a minerály v čele s vápníkem, železem, zinkem, draslíkem, jódem nebo hořčíkem. V kořenu macy najdeme i další účinné látky například steroly, vlákninu či třísloviny.

Jak aktivní látky obsažené v mace působí v lidském organismu?

 

Jaký vliv mají výše zmíněné látky na naše zdraví? O tom nám více napoví závěry vědeckých studií z posledních let.

Zvýšení energie a zlepšení nálada

 

Studie naznačují, že látky obsažené v mace mohou zvýšit hladinu energie a zlepšit náladu. Například studie z roku 2016, která sledovala 175 lidí, prokázala, že užívání 3 gramů macy denně po dobu 12 týdnů vedlo ke zlepšení nálady a zvýšení energie ve srovnání s užíváním placeba. Další studie z roku 2015 došla k závěru, že užívání 3,3 gramů macy denně po dobu 6 týdnů snížilo příznaky úzkostí a deprese u sledovaných žen ve srovnání s placebem.

Zmírnění symptomů menopauzy

 

Výzkum z roku 2011, který zahrnoval čtyři vysoce kvalitní vědecké studie, také našel důkazy, že má užívání macy příznivé vlivy na symptomy menopauzy, jako jsou například návaly horka a přerušovaný spánek.

Závěr: Proč užívat macu?

 

Zkušenosti našich předků i celá řada vědeckých studií prokazují, že maca peruánská patří k bylinám, které by rozhodně neměly uniknout naší pozornosti. Jak ji užívat? Například prostřednictvím doplňku stravy pro ženy LattaRose Harmony, který kromě macy obsahuje dalších 5 speciálních aktivních látek pro podporu duševního zdraví.

LattaRose harmony + tablety- web 800px

Zpět do obchodu