Při nákupu nad 1400Kč doprava zdarma ❤

Rybí kolagen: Vše, co o něm potřebujete vědět

Kolagen je významná bílkovina lidského organismu, jehož deficit může mít pro tělo negativní dopad. Co konkrétně představuje rybí kolagen, odkud pochází, jak působí na lidský organismus a proč je třeba ho v jisté době začít tělu dodávat? 

Kolagen: základní stavební složka lidského organismu

Kolagen patří mezi jednu ze základních stavebních složek lidského organismu. Konkrétně se tedy jedná o bílkovinu, která je v lidském těle hojně zastoupena. Zejména pak v kostech, svalech, šlachách, cévách a kůži. Kolagen jako takový tvoří přibližně 30 % všech bílkovin obsažených v organismu a až 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen si naše tělo dokáže do jistého věku produkovat samo.

Typy a dělení kolagenu

Kolagen lze rozdělit:

  1. Kolagen podle původu
    Jelikož je kolagen bílkovina živočišného původu, je proto získáván výhradně ze zvířat – hovězí, vepřový nebo rybí/mořský.

  2. Kolagen podle místa působení
    Aktuálně je oficiálně známo téměř 30 druhů kolagenu. Mezi ty nejrozšířenější patří:
  • Kolagen I. typu – představuje asi 90 % veškerého kolagenu v organismu a je obsažen v kostech, zubech, kloubech a kůži.
  • Kolagen II. typu – vyskytuje se zejména v chrupavkách.
  • Kolagen III. typu – nachází se v kostech, svalech a kůži, kde slouží jako pomocník k hojení ran a později přechází v typ I.
  • Kolagen V. typu – je obsažen v cévách.

ryby-kolagen-lattarose

Co je to rybí kolagen?

Rybí kolagen (často nazýván jako mořský kolagen) je nejčastěji získáván ze šupin studenovodních ryb (například z tresek, lososů a podobných ryb) a přináší pro lidský organismus celou řadu prospěšných výhod. V porovnání s ostatními kolageny zajišťuje rybí kolagen lepší vstřebatelnost, čímž se stává pro náš organismus dostupnější

Rybí kolagen: Zdroj mnoha aminokyselin

Čistý rybí kolagen je zdrojem mnoha aminokyselin, a to konkrétně hydroxyprolinu, alaninu, glycinu a argininu. Je to právě hydroxyprolin, jenž představuje tu vůbec nejdůležitější složku pro produkci kolagenu v buňkách. Velký význam však mají i ostatní látky. Zatímco alanin dodává energii do svalových tkání, mozku i centrální nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje imunitní systém člověka, arginin napomáhá stimulovat imunitní systém. Glycin pak na závěr spouští uvolňování kyslíku potřebného pro proces tvorby buněk. 

Působení rybího kolagenu

Rybí kolagen má široké působení, které je prospěšné lidskému tělu:

  • podporuje hydrataci pleti (ta následně vede ke zvýšení pružnosti a pevnosti pleti)
  • přispívá ke zvýšení syntézy přirozeného kolagenu
  • přispívá k udržení zdravých kloubů, vazů a šlach 
  • přispívá k regeneraci nehtů a vlasů

 

LattaRose beauty + tablety

Doplňte tělu rybí kolagen i vy

Pokud v těle dojde k poklesu optimální hladiny kolagenu, mohou vás na to začít upozorňovat různé signály – zhoršená kvalita vlasů, křehké nehty nebo suchá pokožka se sklony k tvorbě vrásek. V tu chvílí nastává nejvyšší čas začít tělu dodávat kolagen

 

Zároveň je také doporučeno začít postupně tělu doplňovat kolagen po dosažení 35. roku života. Skvělým řešením mohou být vhodné doplňky stravy, které pomohou tělu dodat potřebné látky, a zlepšit tak jeho celkový stav. 

Zpět do obchodu