Při nákupu nad 1400Kč doprava zdarma ❤

Magnesium a jeho prokázaný vliv na lidskou psychiku

Hořčík neboli magnesium je minerální prvek podílející se na více než 300 chemických reakcí našeho metabolismu. I když ho můžeme snadno získat z potravy a je běžně dostupný, často trpíme jeho nedostatkem. Proč je přitom hořčík pro lidský organismus tolik důležitý?

 

139748780_m_normal_none

Vše o hořčíku

Magnesium je obsaženo ve všech tkáních a účastní se stovek biochemických reakcí, včetně proteinové syntézy a testosteronové produkce, inzulínové senzitivity, absorpce kalcia a regulace sympatiku. Hořčík je zkrátka důležitý pro řadu funkcí v našem organismu, a zejména pak pro správné fungování centrální nervové soustavy.

 

Jedná se o jeden ze sedmi základních makro minerálů (vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, chlorid a síra) a naše tělo ho potřebuje poměrně velké množství, i když si ho neumí samo produkovat. Ideální hladina hořčíku s sebou přitom nese řadu benefitů, které jednoznačně vedou ke spokojenému životu. 

Zdravotní tvrzení o hořčíku

Ve spojení s magnesiem existuje mnoho schválených zdravotnických tvrzení, která jen dokazují, jak moc je hořčík pro lidský organismus důležitý:

  • magnesium přispívá ke snížení míry vyčerpání a únavy 
  • magnesium přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • magnesium přispívá k normální psychické činnosti
  • magnesium přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • magnesium přispívá k normální činnosti svalů a syntéze bílkovin
  • magnesium přispívá k udržení normálního stavu kostí i zubů
  • magnesium se podílí na procesu dělení buněk

Magnesium a jeho vliv na psychiku

Jestliže je magnesium s něčím obzvlášť spojované, pak je to s lidskou psychikou. Hořčík totiž hraje významnou roli v biochemii nervové soustavy, která je důležitá nejen z pohledu přenosu vzruchů, ale ovlivňuje i naše vnímání, náladu, podrážděnost či přecitlivělost. Hořčík tedy skutečně přispívá k psychologickým funkcím člověka, a jeho nedostatek tak může mít na lidský organismus velmi negativní dopad.

 

127423392_m_normal_none

Jaké jsou projevy nedostatku magnesia?

Nedostatek magnesia se v počátcích může projevovat celou řadou nejrůznějších příznaků – nechutenstvím, únavou, bolestí hlavy, podrážděností, nespavostí či nervozitou. Jestliže je nedostatek hořčíku dlouhodobější, má na svědomí také svalové křeče, brnění končetin, bušení srdce, deprese, úzkosti, lámání nehtů nebo padání vlasů.

Přírodní zdroje hořčíku

Hořčík lze tělu dodávat přirozenou cestu pomocí pestré stravy. Potravinami s vysokým obsahem hořčíku jsou – listová zelenina (špenát), mořské řasy, luštěniny, ořechy (mandle, kešu, vlašské a para ořechy), semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová), celá zrna (pšeničné otruby, ovesné vločky), minerální vody s obsahem hořčíku, tmavá rýže, avokádo, kakao, tmavá čokoláda, banány, bylinky (bazalka, kmín, majoránka) nebo mák.

 

LattaRose harmony + tablety- web 800px

Optimální dávka hořčíku pomocí doplňků stravy

 

Optimální denní dávka hořčíku je cca 375 mg. Přesné hodnoty jsou samozřejmě individuální a závisí na celkovém zdravotním stavu jedince. V případě, že si nejste jisti, zda tělu dodáváte dostatečné množství hořčíku, a pomáháte tak ke správnému fungování svého těla, doporučuje vám sáhnout po doplňku stravy Latta Rose Harmony, kde je hořčík obsažen ve velmi dobře vstřebatelné formě bisglycinátu hořečnatého.

 

Zpět do obchodu